Naravna barvila za živila lahko najdemo povsod okoli nas. Kdo ne pozna kurkume, ki jed obarva rumeno? Enako velja za npr. korenje ali bučo, ki dodata jedi oranžen ton. Špinača je značilna s svojo zeleno barvo, rdeča pesa pa poskrbi za rdečkaste in roza odtenke. Nekaj let nazaj so socialna omrežja prinašala slike črnega sladoleda, črnih kornetov ipd.
Naravna barvila za živila bi lahko predstavljele tudi jedilne barve za smetano, stepeno, kot bomo videli v nadaljevanju. Naravna barvila se, kot bomo videli skozi zapis, lahko uporabijo tudi za obarvanje posameznih polizdelkov, npr. past za sladoled ali sladolednih kornetov. Za bolj žive barve pa se uporabljajo tudi umetna barvila, ki pa niso več tako nedolžna. Obstajajo pa tudi izdelki, ki ne vsebujejo nobenih barvil za živila, so bolj “grdi”, če lahko tako napišemo, a vseeno spadajo v višji cenovni rang.
NARAVNA BARVILA ZA ŽIVILA V PRAHU
Vsebina
Barve so res povezane s tem, kako naša zavest dojema hrano. Barva lahko jed poudari – ali pokvari. Vsekakor lahko s pravilno uporabljeno barvo izzovemo prave občutke. Sezonske jedi ali pa jedi pripravljene za posebne priložnosti to vsekakor potrjujejo. Bolj kot gostu približamo našo obarvano jed z jedjo, ki jo pričakujejo njegovi možgani, lažje ga bomo prepričali. V nasprotnem primeru ga lahko šokiramo – pozitivno ali negativno!
Modro barvilo v prahu
Večina modrih barvil je povezana s spirulino. Kaj pa je spirulina? Spirulina je pravzaprav skupek posušenih in na fino zmletih cianobakterij (modro-zelenih alg), ki jih lahko zaužijemo. Posušena spirulina vsebuje približno 5% vode, 24% ogljikovih hidratov, 8% maščob in približno 60% beljakovin.
Zgoraj lahko vidite 2 tipa modrega barvila – ameriški krof je oblit z oblivom iz bele čokolade v katero je bilo vmešano naravno barvilo za živila, medtem ko je dekoriran z umetno obarvanimi sladkornimi mrvicami.
Zeleno barvilo v prahu
Spodaj lahko vidite kako so pakirano naša naravna barvila v prahu,med njimi je tudi zeleno. Tudi to je izdelano iz koncentrata ekološke spiruline, bogati pa ga še izvleček zelenega jabolka v prahu, žafranika, limona, maltodekstrin in citronska kislina. Je pa izjemno preprost za uporabo, saj je pakiran v super plastično embalažo, ki vam omogoča enostavno doziranje.
Rdeče barvilo v prahu
Zgoraj je na fotografiji prikazano tudi rdeče barvilo v prahu. Valentinovo je idealen čas, ki nas kar kliče po tem, da uporabljamo bolj “vroče” barve za obarvanje slaščic, krem, polnil iz stepene sladke (živalske ali rastlinske) smetane.
Primeri uporabe naravnih barvil za živila v prahu “to blow your mind”
Naravna barvila za živila v prahu – uporaba v kavarni ali baru
Imate v lasti kavarno, pa ne veste, kako bi se lahko razlikovali od drugih? Zaposlitev profesionalnega barista? Nakup nove sedežne garniture za celoten lokal? Pomična tenda za letni vrt?
Predlagamo najcenejšo možnost. Obarvajte svojo smetano za kavo!
Izkoristite moč, ki jo ponujajo socialna omrežja in se na njih predstavite z unikatno vsebino. Ni treba, da bi se odločili za eno barvo. Prilagodite barve stepene, pa, da se razumemo, živalske ali rastlinske smetane, ki jo imate v svoji ponudbi, npr. glede na vreme. Strojček za stepeno smetano bi vse skupaj zelo olajšal. Seveda pa lahko enako naredite tudi, če si lastite aparat za smetano na bombice.
Če pa vas aparat za smetano ne prepriča, prepričajte vi goste in jim za valentinovo na peno od kapučina s pomočjo preproste šablonice “natrosite” rdeče srce. Zakaj pa ne?
Naravna barvila za živila v kulinariki in gastronomiji
Naravna barvila v prahu so odlična tudi za uporabo v kulinariki. Pisani njoki, obarvani rezanci, mavrični kruh, črne bombice za hamburger …. Rabimo še naštevati ali vam raje prikažemo fotografijo pisanih rezancev?
Naravna barvila za živila v sladoledih – zanimivost!
PISTACIJEVA PASTA ZA SLADOLED – primer št.1
Mnogi ne vedo, kako je sestavljena posamezna sladoledna pasta, npr. pistacijeva pasta. Seveda vsebuje pistacijo, ampak…. Tu velja enaka zakonitost kot pri vsaki drugi stvari. Malo denarja, malo muzike. Cena pistacijeve paste je v veliki meri odvisna od njenih sestavin. Bolj kot je pistacijeva pasta draga, bolj bo vsebovala kakovostne sestavine. In obratno – cenejša kot je pistacijeva pasta več “nepistacij” bo vsebovala!
Če pogledamo npr. dve pistacijevi pasti iz objavljene ponudbe, bomo lahko hitro videli, da sta na pogled enaki, bistveno pa se razlikujeta v sestavinah. Medtem, ko je desna izrazito zelene barve, je druga bolj rjavkaste.
PISTACIJEVA PASTA – LOW BUDGET | PISTACIJEVA PASTA – HIGH QUALITY |
Med sestavinami cenejše pistacijeve paste lahko poleg njih najdemo še mandlje, mleko,sirotko, kakav, ter tudi naravno barvilo klorofil! Mimogrede – klorofil je zelo podoben hemoglobinu. | Pistacijeva pasta s poreklom je že na videz bolj rjavkasta, to pa zato, ker ne vsebuje barvila – v sosednjem primeru klorofila. Ampak, ker ima oznako porekla (prihaja iz okolice mesta Bronte na Siciliji, ki spada med najbolj priznana mesta kjer gojijo pistacije) |
Seveda prodajalci sladoleda navadno bolj kvalitetne sladolede prodajajo po dražji ceni. Vendar se na zgornjem primeru jasno vidi, da je bolj kakovostna pasta BOLJ RJAVA od pistacijevega sladoleda, pri katerem smo vajeni bolj zelenkaste barve. Tu imamo sicer možnost, da uporabimo naravna barvila za živila, da naredimo barvo pistacijevega sladoleda bolj zeleno. Ampak, ali bomo s tem “izboljšali” ali “poslabšali” prodajo sladoleda iz izvrstne pistacijeve paste s poreklom?
VANILIJEVA PASTA ZA SLADOLED – primer št. 2
Vanilijeva pasta je koncentriran pripravek, katerega vmešamo v sladledno osnovo, da dobimo vanilijev sladoled. Enako kot pri pistaciji tudi tu igra vloga izvora vanilije največji pomen. Lahko prihaja iz Madagaskarja, Bourbona ali Tahitija, ampak to v našem primeru ne bo bistveno, osredotočite se na barvo sladoleda spodaj.
VANILIJEVA PASTA – LOW BUDGET | VANILIJEVA PASTA – HIGH QUALITY |
Sestavine cenejše vanilijeve paste, podobno kot v zgornjem primeru pistacij, v sebi skrivajo sladkor, vodo, arome in naravna barvila za živila (kurkumin in karoten). | Vanilijeva pasta, ki prihaja iz Madagaskarja, pa deluje precej bolj bledo in “poceni”, čeprav gre za to, da je tu vsebovana naravna aroma vanilije – in to s priznanim poreklom. |
Pri vanilijevem sladoledu pa so pomembne tudi “pikice”. Po teh namreč lahko hitro ocenimo ali gre le za “aromatiziran” vanilijev sladoled, ali je dejansko v ta sladoled res “stopila” vanilija v obliki vanilijevega stroka.
To se lahko vidi na zgornji desni sliki – majhne črne pikice na vanilijevem sladoledu so pravzaprav koščki vanilijevega stroka. Ti nam prav tako lahko povedo marsikaj. Če so enake, mikro velikosti, takrat vemo, da prihajajo iz vanilijeve paste. Če pa so neenakomerno narezani, pa lahko rečemo, da so bili narezani na roko.
Ali torej z bolj bledo barvo sladoleda res lahko zaslužimo več? Odgovor je preprost – kakor ga prikažemo stranki!
Kar je bistvenega pomena pri zgornjih dveh slikah ni BARVA, ampak aroma, ki se skriva v pistacijevem in vanilijevem sladoledu! Na pogled delujeta manj kakovostno, a po zaužitju lahko vidimo pravo kvaliteto. Resda bi obarvanje sladoleda pripomoglo in “podprlo” zgodbo HIGH QUALITY izdelka – vendar bi na ta način izgubilo pristnost priznanega porekla!
Zakaj in kdaj izbrati naravna barvila za živila v prahu?
Zaradi prestiža!
To je gotovo največji benefit vseh, ki uporabljajo barvila. Uporaba naravnega barvila v kulinariki in gastronomiji je nad vsem! Če znamo jed obarvati z lastnim pripravkom – OK, vendar smo tu omejeni z rokom uporabe! Obarvanje, spreminjanje barv ali večanje intenzitete barv posamezne jedi je v določeni meri dobrodošlo, vendar po pameti!
Daljši rok uporabe (od ostalih naravnih metod obarvanja živil)
Naravna barvila za živila v prahu so bolj obstojna od drugaže izdelanih naravnih barvil. Seveda lahko izdelate rumene njoke z uporabo bučnega pireja oziroma zelene rezance iz zelo dobro pasirane špinače. Vendar morate v obeh primerih krompirjev pire in špinačo takoj vmešati v maso za njoke oziroma rezančevo testo.
Multiuporabnost naravnih barvil
Uporabljate jih lahko za obarvanje smetane, kreme, sladoleda, kruha, biskvita, testenin, njokov ipd. Z omenjenimi naravnimi barvili lahko ustvarite zelo zanimive izdelke, ki jih vaše stranke še ne poznajo. Lahko jih uporabite tudi med seboj. Mešajte, eksperimentirajte in ustvarili boste pravo mavrično paleto obarvanih novih izdelkov, za katere niste verjeli, da jih lahko ustvarite.
Naravna barvila => Naravne barve
Seveda vam priporočamo, da naravna barvila izberete le takrat, ko želite izdelati jed z naravnim izgledom. Za izdelavo rezancev, ki bodo fluorescentno roza barve morate izbrati umetna barvila. Za izdelavo živih barv vam bodo umetna barvila v veliko lažjo pomoč
Ne na račun kakovosti!
Za konec pa še v razmislek vsem, ki menite, da boste s poceni aromo in barvilom prikrili “nepazljivost” kupca. Zmote se dogajajo vsakodnevno, a nenamerno!
To, da se npr. pri izdelavi sladoleda zmeša mandljeva pasta z zelenim barvilom in aromo pistacij pa je čisto druga zgodba. Prodajanje aromatiziranih sladoledov lahko v tem primeru pomeni samo eno. Podcenjevanje lastnih gostov, katerim prodajate nekaj, veste pa, da gre za nekaj drugega, bi lahko bil hud primer kršitve, ki bi ga lahko preiskala tržna inšpekcija.
Držite se tega, kar prodajate! Naravna barvila za živila naj bodo za podporo, boost, posebne dogodke. Priporočamo vam, da jih uporabljate premišljeno in ne prepogosto. Vsekakor pa smo vam na info@makabo.si vedno na voljo za dodatne nasvete in iskanje barvitih rešitev v slaščičarstvu, gostinstvu in sladoledarstvu!