Ali lahko HDTV pomaga IPTV do večjega preboja na tržišču

Ali lahko HDTV pomaga IPTV do večjega preboja na tržišču

Glede na študijo ene izmed svetovalnih družb, lahko HDTV pomaga IPTV do večjega preboja na tržišču ali pa ta preboj precej pospeši. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko na to vplivajo, zanimanje za HDTV pa je med prebivalstvom veliko.

HDTV pomaga IPTV do večjega preboja na tržišču
Prav HDTV pomaga IPTV do večjega preboja na tržišču…

IPTV in HDTV sta idealna partnerja za popolno ekipo. Ker je HDTV sestavljen iz digitalne slike in zvočnega materiala v visoki ločljivosti, za prenos podatkov potrebuje možnost pretoka ogromnih količin podatkov. Po drugi strani pa je IPTV zasnovan tako, da tak prenos omogoča in ga prenese v gospodinjstva preko internetne povezave. Se pravi, da je za to vrsto televizije, potreben le dostop do “hitrega” interneta. To kaže na idejo, da je za prihodnost HDTV in IPTV, bistveno dobro sodelovanje med ponudniki. Takšno mnenje imajo praktično vsi vodilni svetovalci izvedene ankete.

Nemci imajo radi HDTV!

HDTV že dolgo časa uživa veliko zanimanje med nemškimi potrošniki. Glede na rezultate ankete za tržne raziskave, že več milijonov nemških gospodinjstev na svojih TV aparatih, že spremlja HDTV. To kažejo tudi podatki o naraščajoči prodaji televizorjev z visoko ločljivostjo. To jasno kažejo tudi podatki iz leta 2008, ko je bilo prodanih več kot 1,5 milijona HDTV aparatov, kot v letu 2007. In vse to brez dodatnega oglaševanja. Vedno večje povpraševanje po HDTV si povzročili prav ponudniki, ki so pričeli vedno več avtorskih vsebin, oddaj in filmov v visoki ločljivosti. Na primer, ARD* in ZDF* predvajata različna športna in atletska prvenstva v HDTV.  Na voljo v HD preko IPTV pa je tudi “Bundesliga*“.

Rezultati ankete

46 odstotkov naročnikov uporaba “časovni zamik” – tipično IPTV funkcijo, pri kateri lahko ustavite trenutni program in z gledanjem nadaljujete kasneje. Konec koncev, že več kot 30 odstotkov uporabnikov kaže veliko zanimanje za dodatne funkcije, ki jih ponuja IPTV. Tudi video na zahtevo je že zelo priljubljena pri več kot 40 odstotkih anketirancev.

Prednosti IPTV je treba sporočiti

Sicer HDTV pomaga IPTV do večjega preboja na tržišču, a bodo uporabniki kljub temu morali biti bolje obveščeni o IPTV (na splošno) in zlasti o privlačnih možnosti interaktivnih dopolnilnih storitev, ki jih IPTV omogoča. Res je, skoraj vsaka resna študija o možnostih IPTV, poudarja, da morajo ponudniki IPTV med seboj komunicirati in sodelovati, kar pa do doslej ni bila praksa.

Torej, pssst… Vse to je nekaj, kar omogoča IPTV… ampak nikomur ne povejte :-).